Svenska Eldvatten Logotyp

Denna hemsida innehåller information om alkohol så du måste vara över 25 år för att besöka den.

Svenska Eldvatten släpper 2 mars årets utgåva av Wheskykôrka på Systembolaget.

by Svenska Eldvatten on 1 mars, 2017

Wheskykôrka 2017 är den fjärde i ordningen i serien, och årets utgåva är en 12 år gammal single malt whisky destillerad på Ben Nevis Distillery i utkanten av Fort William i skotska högländerna.

 

138 flaskor släpps klockan 10.00 som websläpp hos Systembolaget och tilldelningen är 1 flaska per person.

- En av årets höjdpunkter är att välja ut vilken av alla grymma fat vi provar som ska bli nästa utgåva av Wheskykôrka. Ofta letar vi efter något som sticker ut på ett eller annat sätt så årets utgåva passar utmärkt tillsammans med tidigare års ”Kôrkor”, säger Tommy Andersen.

 

Wheskykörka 2017 är en buteljering från ett enda fat, en single cask, men faktum är att whiskyn faktiskt lagrats på två fat under sina 12 år och 11 månader!

-Ja, sommaren 2012, efter nästan nio år i en ex-bourbon barrel så valde destilleriet och dåvarande ägaren att flytta över whiskyn till ett annat fat, ett fat som tidigare innehållit rom. Och där har whiskyn legat och gottat till sig de sista fyra åren och utvecklats till den underbara fruktcocktail och sommarwhisky som nu finns i flaskorna säger Peter Sjögren.

 

Romfinish då?

Nja, över fyra år på fat nummer två räknar vi som för lång tid för att kalla finish. En mer användbar benämning inom whiskybranschen på detta är re-racking, dvs man byter fat efter en tid fyller Tommy Andersen i.

 

”Bara” 138 flaskor släpps?

-Ja, fatet tillhörde faktiskt tidigare en privatperson och denne buteljerade några flaskor innan resten buteljerades som Wheskykôrka 2017. Hur gärna vi hade önskat att vi hade fler flaskor så är det trots allt en single cask, så det är svårt att släppa fler flaskor än vad vi har whisky i fatet till säger Peter.

 

12 år och 11 månader, hade ni väntat bara lite till så hade den blivit 13 år?

-Ja, men vi jobbar inte så. Åldern på whiskyn är inte det viktiga utan mer helheten med mognad och rätt karaktär. Den var precis så som vi ville ha den när vi provade den så vi valde att buteljera då fortsätter Peter

 

Beställningssortimentet, privatimport och nu websläpp, varför så många olika sätt att släppa er whisky?

Websläpp är något vi knappt haft tidigare och inträffar bara när Systembolagets inköpare valt att köpa in flaskorna innan aktuellt släpp. Och Wheskykôrka 2017 gjorde de klart ganska tidigt för oss att de ville ha, så det här är en lösning som varit klar sedan förra året redan fortsätter Tommy.

 

Wheskykôrka 2017 Ben Nevis 2003 är destillerad december 2003 och buteljerad november 2016 i fatstyrka på 53,4%. Av 181 flaskor släpps 138 på websläppet 2 mars.

https://www.systembolaget.se/fakta-och-nyheter/nyheter-i-sortimentet/webblanseringar/webblansering/?weblaunchid=810

 
Destilleri:                          Ben Nevis

Volym:                                          70 cl             
Alkoholhalt:                                53,4 %
Pris:                                                1195 SEK
Destillerad:                                15 december 1993
Buteljerad:                                 november 2016
Ålder:                                          12 år
Fat:                                               Rum barrel #R388
Antal flaskor:                          138

 

 Comments are closed.